اصطلاحات و کلمات کلیدی وب سرویس درگاه بانک کارافرین
در مقاله قبل در مورد مقدمه استفاده وب سرویس درگاه بانک کارافرین صحبت کردیم در این مقاله به اصطلاحات API درگاه پرداخت بانک کارافرین میپردازیم..
اصطالحات کلیدی
پرداخت اینترنتی :
پرداخت اینترنتی به پرداختن پول از طریق اینترنت، در قبال دریافت کاالا یا خدمات اطالق می شود. به طوری که این پرداخت بدون نیاز به حضور فیزیکی در بانک یا فروشگاه و از طریق اینترنت انجام شود. در واقع خریدار با استفاده از کارت حساب بانکی خود میتواند از اینترنت خرید کرده و وجه آن را همان موقع پرداخت نماید.
پرداخت اینترنتی، انتقال وجه از حساب پرداختکننده (حساب مشتری) به حساب دریافتکننده (حساب ارائه دهنده کاال/خدمات) از طریق اینترنت میباشد. پرداخت اینترنتی، پرداختهای مالی را برای پرداخت کننده و هم برای دریافت کننده ، ساده تر مینماید.
ویژگیهای سیستمهای پرداخت اینترنتی :
امنیت: ایمن ساختن اطالعات به معنای جلوگیری از تحریف و دستیابی به اطالعات توسط افراد غیر مجاز
قابلیت بررسی: سیستم باید عملیات مالی را ثبت کند تا در صورت لزوم بتوان اشکاالت و خطاهای احتمالی را ردیابی کرد.
قابلیت اطمینان: سیستم باید بقدر کافی مستحکم باشد تا کاربران در صورت قطع برق پول از دست ندهند.
پذیرنده :
شخص حقیقی یا حقوقی است که با استفاده از افتتاح حساب بانکی و اتصال آن به ابزار پذیرش نسبت به فروش کاال یا ارائه خدمات به دارندگان کارت اقدام مینماید.
پذیرنده یا فروشنده اینترنتی : (Merchant)
به موسسه/ شرکتی اطالق میشود که مطابق با قرارداد منعقده با بانک مجوز دریافت هزینه کاالا یا خدمات مورد ارائه خود را از درگاه پرداخت اینترنتی دارا میباشد. پذیرنده (فروشنده) برای دریافت هزینه از مشتریان اقدام به خرید سرویس درگاه پرداخت اینترنتی مینماید. پذیرنده اینترنتی ( فروشنده) بر روی وب سایت خود به مشتریان کاالا یا خدمات ارائه میدهد
نام و آدرس پذیرنده اینترنتی :
نام تجاری و آدرس سایت پذیرنده میباشد. (نام شرکت ارائه دهنده کاالاخدمات یا فروشگاه اینترنتی و آدرس URL آن)
دارنده کارت
شخص حقیقی است که کارت بانکی توسط بانک به نام او صادر شده است و به عنوان صاحب کارت شناخته میشود.
مشتری :
مشتری در این مستند به شخصی اطالق میشود که خریدار کاالا یا خدمات از سایت فروشنده (پذیرنده) است و دارنده کارت حساب بانکی میباشد. مشتری یا دارنده کارت از طریق فضای مجازی اینترنتی قصد پرداخت پول به فروشنده اینترنتی دارد تا بتواند از کاالا یا خدمات فروشنده اینترنتی استفاده نماید.
کارت بانکی دارنده کارت :
کارتی که بانک در اختیار مشتری قرار میدهد تا با استفاده از آن بوسیله ابزارهای پرداخت، اقدام به خرید کرده و از گروهی از خدمات بانکی مانند انتقال وجوه، اطالع از مانده حساب، پرداخت قبوض و غیره بدون مراجعه به بانک بهره ببرد.
بانک پذیرنده
بانکی است که حساب پذیرنده به منظور واریز وجوه مربوط به داد و ستدهای کارتهای بانکی نزد آن افتتاح شده است.
بانک صادرکننده کارت :
بانکی است که دارنده کارت نزد آن افتتاح حساب داشته داشته و برای وی کارت صادر مینماید.
درگاه پرداخت اینترنتی: )IPG)
درگاه پرداخت اینترنتی امکان انجام هرگونه عملیات خرید و پرداخت به صورت Online را از طریق اینترنت فراهم میسازد.
ارایه دهنده کاالاخدمات به عنوان پذیرنده، سایتی را جهت تشکیل سبد کاالا خدمات ، ایجاد مینماید. درگاه پرداخت اینترنتی امکان پرداخت اینترنتی را برای مشتریان پذیرنده فراهم می نماید و نتیجه پرداخت به سایت پذیرنده و مشتری اعلام میگردد.
پرداخت اینترنتی
به پرداخت پول از طریق اینترنت در قبال دریافت کاالا یا خدمات اطالق میشود به طوری که این پرداخت بدون نیاز به حضور فیزیکی در بانک یا فروشگاه و از طریق اینترنت انجام میگیرد.
تراکنش مالی
به فرایند تبادل اطالعات میان درخواست کننده و سوئیچ اطالق میگردد که شامل ارسال پیام، پردازش آن و اخذ پاسخ مقتضی میباشد.
تراکنش اینترنتی :
منظور از تراکنشهای اینترنتی ، تراکنشهای مالی هستند که از طریق پایانه های اینترنتی پذیرفته شده اند.
مبلغ تراکنش :
مبلغ تراکنش، میزان وجه در تراکنش میباشد. مبلغ کل سبد کاالا خدمات طی یک تراکنش انتقال خواهد یافت.
تائیدیه تراکنش توسط پذیرنده( Verify):
پذیرنده نتیجه تراکنش موفق را تائید و به بانک اعلام مینماید.
سوئیچ :
واسطهای است که مشتمل بر مجموعهای از سخت افزار، نرمافزار و پایگاه داده میباشد که پیامهای مربوط به تراکنش ها را بین ابزارهای پذیرش و مقصد پردازش تبادل مینماید.
شتاب
به سوئیچ ملی اطالق میشود که امکان تبادل مربوط به تراکنشهای مالی بین بانکی را فراهم مینماید.
شاپرک
شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی که وظیفه اتصال موسسات به سامانههای ملی پرداخت و نظارت بر عملکرد فنی و اجرایی آن را بر عهده دارد.
SSL:
یک پروتکل امنیتی با یک الگوریتم های رمزنگاری پیشرفته است که تبادل اطالعات در فضای اینترنتی را کنترل کرده و با رمز نگاری دادهها موجب میشود که اطالعات در بین مسیر برای شخص سومی قابل خواندن نباشد.
SSL Certification:
یک گواهینامه امنیتی می باشد که وظیفه آن کد گذاری (Encryption )آنالین بر روی تمامی اطالعاتی می باشد که بین دو سایت در فضای اینترنت رد و بدل می باشد.
پروتکل Https:
یک پروتکل IP/TCP میباشد که توسط وب سرورها و مرورگرها جهت انتقال امن و نمایش امن اطالعات و اسناد مجازی (Documents Hypermedia )بکار گرفته میشود. هنگامی که پروتکل Http بر روی لابه SSL قرار میگیرد امن شده و به آن Https میگویند که مانع از وارد شدن بدون اجازه میشود
واژه نامه فنی
توکن Token :
یک شناسه منحصر به فرد جهت شروع عملیات پرداخت توسط دارنده کارت که از طریق درخواست پذیرنده از درگاه پرداخت اینترنتی ایجاد میشود.
Merchendid (چهار رقمی با حروف بزرگ)شناسه پذیرنده
شناسه پذیرنده در هنگام تعریف پذیرندگی به همراه راهنمای راه اندازی درگاه پرداخت اینترنتی به پذیرنده ارسال شده است.
PaymentId ( حداکثر12 رقمی): _ شناسه خرید
این پارامتر که حاوی شناسه خرید مشتریان پذیرندگان است به صورت اختیاری از سایت پذیرنده به درگاه پرداخت اینترنتی ارسال میگردد. حداکثر طول مجاز برای این متغیر 12 رقم میباشد. این شناسه در تمامی گزارشات و گردشهای پذیرنده درج شده است و قابل پیگیری است.
InvoiceNumber ( حداکثر12 رقمی) : _ شناسه فاکتور
این آیتم توسط پذیرنده تولید میگردد. شناسه فاکتور برای رهگیری وضعیت پرداخت توسط پذیرنده میباشد.
Description (اختیاری):
متنی که پذیرنده میتواند در پارامترهای ارسالی جهت فراخوانی وب سرویس دریافت Tokenدرج نماید. این متن قابل نمایش در فرم پرداخت اینترنتی میباشد. به عنوان مثال نام پذیرنده و …
RevertURL:
URL آدرس صفحهای از سایت پذیرنده است که درگاه پرداخت اینترنتی نتیجه تراکنش را به پذیرنده ارسال مینماید.
ResultCode:
کدی که نتیجه وضعیت اجرای تراکنش میباشد. کد 100 بدین معناست که تراکنش به درستی انجام شده است. کد پاسخ غیر از 100 نشاندهنده کد خطا میباشد.
ReferenceId:
کد شناسه تراکنش است که منحصر به فرد میباشد. این شناسه تراکنش، جهت رهگیری در شبکه بانکی میباشد
SpecialPaymentID:
شناسه 25 کاراکتری خاص که توسط پذیرنده تولید و در رهگیری های آتی تراکنش توسط درگاه پرداخت اینترنتی ارایه خواهد شد.
سوییچ باالسری :
به سوییچ های نظیر سوییچ خدمات انفورماتیک و یا شاپرک گفته می شود که وظیفه مسیردهی و پردازش تراکنش تا سوییچ بانک عامل دارنده کارت را دارند
در این مقاله در مورد اصطلاحات API درگاه پرداخت بانک کارافرین صحبت کردیم در مقاله بعد در مورد الزامات استفاده از وب سرویس درگاه یانک کار افرین صحبت خواهیم کرد.
اطلاعات کامل تر را میتوانید از این لینک دانلود کنید.