کاربرد وب سرویس در برنامه نویسی

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

وب سرویس چیست و کاربرد آن در برنامه نویسی

وب سرویس ها برنامه (قطعه کد) هایی هستند که تحت وب قابل دسترسی اند و از طریق پروتکل های استانداردی مانند Http به انتقال و مبادله دیتا با سایر برنامه های کاربردی می پردازند. اساس کار وب سرویس (Web Service) ها بر پایه دریافت و تولید پیغام بنیان گذاری شده است. بدین معنی که آنها منتظر می مانند که کلاینت ها به آنها وصل شده و بنا به درخواست کلاینت ها به آن ها پاسخ می دهند در ادامه با کاربرد وب سرویس و توضیح آن در خدمتتان هستیم

پروتکل های استاندارد مورد استفاده وب سرویس ها
1.(XML (eXtensible Markup Languag

تکنولوژی xml در سال 1996 توسط کنسرسیوم w3c ایجاد و استاندارد شده است. فایل های xml حاوی اطلاعات و دیتا در قالب متن و فاقد شکل و ظاهر می باشند و تنها برای انتقال و مبادله داده ها بین وب سرویس ها و برنامه ها به کار می روند. چنانچه xml برای برنامه ای قابل شناسایی باشد برنامه مورد نظر می تواند بدون آنکه نیاز به برنامه و سیستم عامل خاصی داشته باشد به اطلاعات درون فایل xml دسترسی پیدا کند .

2.(SOAP (Simple Object Access Protocol

استاندارد مهم دیگری که در وب سرویس ها به کار می رود استاندارد SOAP است. این استاندارد عامل ایجاد ارتباط بین نرم افزارها (برنامه های کاربردی) و وب سرویس میباشد این ارتباط اغلب از طریق پروتکل امن Http صورت می پذیرد. هنگامی که یک برنامه اقدام به ارتباط با یک وب سرویس می نماید پیغام های SOAP عامل ایجاد ارتباط و انتقال اطلاعات بین آن دو می باشند، یک پیغام SOAP که حاوی درخواست فراخوانی و اجرای یک تابع (در وب سرویس) می باشد به Web Service ارسال می شود پیغام ارسال شده توسط وب سرویس بررسی شده و سپس به اجرای درخواست (اجرای تابع) می پردازد و نهایتا نتیجه را در قالب یک پیغام SOAP به برنامه اصلی می فرستد.

3.(WSDL (Web Service Description Language

یکی از استانداردهای مهم در وب سرویس ها استاندارد WSDL است. هر وب سرویس دارای یک فایل WSDL می باشد. این فایل به توصیف وب سرویس می پردازد و نحوه استفاده از وب سرویس را توضیح می دهد و به صورت یک فایل متنی با فرمت Xml می باشد که به برنامه ها می گوید که وب سرویس مورد نظر چه ورودی هایی دریافت و چه خروجی هایی را به برنامه برمی گرداند WSDL صرفا برای برنامه طراحی شده است نه برای کاربران استفاده کننده از وب سرویس. بسیاری از نرم افزارهایی که به ساخت وب سرویس می پردازند فایل WSDL وب سرویس را نیز خود به صورت اتوماتیک تولید می کنند.

4.(UDDI (Universal Description, Discovery and Integration

از طریق این استاندارد، ثبت و جستجوی وب سرویس ها در اینترنت فراهم می گردد. این استاندارد توسط شرکت مایکروسافت، IBM و شرکت های بزرگ دیگر تولید شده است. با استفاده از این استاندارد شرکت ها قادرند به مبادله اطلاعات با سایر شرکت ها پرداخته و مدل B2B ایجاد نمایند. UDDI یک فایل مبتنی بر Xml می باشد که در آن شرکت ها به معرفی امکانات وب سرویس خود و نحوه عملکرد آن می پردازند. همچنین شرکت ها می توانند اجازه دستیابی به این فایل را تنها به شرکت های خاصی بدهند و یا اینکه آنها را به صورت عمومی در اینترنت قرار دهند.

ویژگی های کلی وب سرویس ها
وب سرویس ها به سیستم عامل و زبان برنامه نویسی وابستگی ندارند شما می توانید از وب سرویس ها (Web Services) بر روی هر سیستم عامل و با هر زبان برنامه نویسی استفاده نمایید. وقتی یک برنامه یک وب سرویس را فرا می خواند، درخواست او با فرمت Xml ارسال می شود و پاسخ را نیز در قالب فایل Xml دریافت می نماید، در نتیجه فراخوانی یک وب سرویس توسط برنامه ها مستقل از سیستم عامل و زبان برنامه نویسی به کار رفته می باشد. سهولت در برقراری ارتباط بین برنامه ها انتقال اطلاعات بین برنامه ها از طریق وب سرویس بسیار آسان صورت می پذیرد.

کاربرد وب سرویس ها در برنامه نویسی
امروزه اینترنت فراگیرترین رسانه اجتماعی است ، که انواع و اقسام سرورها ، مرورگرها ، سیستم ها و نرم افزار ها به وسیله آن با هم در ارتباط بوده و اطلاعات خود را رد و بدل می کنند . یک وب سایت یا نرم افزار تحت وب ، بر روی هر سیستمی که دارای یک مرورگر باشد ، فارغ از نوع سیستم عامل یا سخت افزار آن قابل اجراست .

برای مثال کاربرد وب سرویس  ک وقتی به وب سایت بانک خود سر می زنید ، مهم نیست از یک مرورگر روی ویندوز استفاده می کنید یا مرورگر safari روی دستگاه آیپدتان . هر دو مرورگر وب سایت بانک را یکسان باز کرده و می توانید عملیات های مشابه انجام دهید . دلیل آن هم ، نوشته شدن برنامه براساس استاندارد مرورگرهاست . اما زمانی که دو سیستم عامل متفاوت بخواهند با هم اطلاعات رد و بدل نمایند ، چه ؟ فرض کنید شما نرم افزاری را بر روی ویندوز سرور اجرا کرده و می خواهید نتیجه آن را به همان نرم افزار ، ولی بر روی یک سرور لینوکس ارسال کنید . در اینجا با مشکل تداخل و عدم هماهنگی بین سیستم ها مواجه خواهیم شد .

راه حل تداخل چیست ؟
راه حل استفاده از Web Service ها است . Web Service ها ، اطلاعات را برای ارسال به زبان XML کد کرده و سپس در مقصد نیز اطلاعات را بر حسب همان زبان رمزگشایی و ترجمه می کنند . به عبارت دیگر ، از XML به عنوان یک زبان محاوره ای مشترک بین انواع سیستم ها استفاده می کنند . حال برای ارسال و دریافت اطلاعات بین انواع سرور ها مشکلی وجود ندارد . می خواهد نرم افزار مقصد بر روی پلتفرم ویندوز و نرم افزار مقصد بر روی پلتفرم لینوکس باشد . خاصیت مهم Web Service ها ، این است که شما می توانید نرم افزار و یا اطلاعات خود مورد نظر خود را به وسیله آنها ، بدون دغدغه خاصی برای اجرای صحیح در مقصد ، بر روی وب منتشر سازید .

به طور کلی Web Service ها ، دو استفاده کلی دارند

اجزایی از نرم افزارها که مرتب مورد استفاده قرار می گیرند : برخی اطلاعات هستند که نرم افزارها به صورت مرتب به آنها نیاز دارند . با استفاده از Web Service ها ، به جای تولید هرباره آنها ، فقط یکبار تولید شده و در اختیار همگان قرار می گیرد . برای مثال ، اطلاعات آب و هوا یا قیمت های ارز و … .

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *